چین برای اولین بار در رتبه بندی بهترین دانشگاه های جهان از ایالات متحده پیشی گرفت. در میان دو هزار دانشگاه از بیش از ۹۰ کشور جهان که توسط U.S. News & World Report رتبه بندی شدهاند ۳۳۸ دانشگاه چینی و ۲۸۰ دانشگاه آمریکایی وجود دارد. این اولین بار است که چین در این زمینه از آمریکا پیشی گرفته است. پس از چین و آمریکا، ژاپن با ۱۰۵، بریتانیا با ۹۲ و هند با ۸۱ دانشگاه قرار دارند.
این رسانه رتبه بندی خود را از سال ۲۰۱۴ آغاز کرد که بر اساس طیف وسیعی از پارامترها از جمله شهرتِ پژوهشی، انتشار مقالات، کنفرانسها و ارجاعات انجام میشود و نتایج دانش آموزان و برنامه های فردی در آن دخیل نیست.
در گزارش امسال آمده است که اگرچه چین با ۵۸ رتبه از ایالات متحده پیشی گرفته است اما اکثر دانشگاه های آمریکا در نیمه بالای رتبه بندی ظاهر شدهاند و در میان ۱۰ دانشگاه برتر جهان ۸ تای آنها از آمریکا هستند.
رده بندی ۱۰ دانشگاه برتر جهان
۱. دانشگاه هاروارد (ایالات متحده آمریکا)
۲. موسسه فناوری ماساچوست (ایالات متحده آمریکا)
۳. دانشگاه استنفورد (ایالات متحده آمریکا)
۴. دانشگاه کالیفرنیا (ایالات متحده آمریکا)
۵. دانشگاه آکسفورد (بریتانیا)
۶. دانشگاه واشینگتن-سیاتل (ایالات متحده آمریکا)
۷. دانشگاه کلمبیا (ایالات متحده آمریکا)
۸. دانشگاه کمبریج (بریتانیا)
۹. موسسه فناوری کالیفرنیا (ایالات متحده آمریکا)
۱۰. دانشگاه جان هاپکینز (ایالات متحده آمریکا)
این گزارش چهار موضوع و رشته جدید را به ۴۳ رتبه بندی خود اضافه کرد: هوش مصنوعی، آموزش و پژوهش آموزشی، هواشناسی و علوم جوی، و منابع آب. اینها در حال حاضر حوزههای داغی هستند که علاقه زیادی در سطوح مختلف به آنها وجود دارد.
همزمان با نگرانیهای مربوط به بهداشت عمومی و محدودیتهای سفر مرتبط با همه گیری کرونا که تا حدودی به کاهش چشمگیر ارقام در دو سال گذشته منجر شده است، تنشهای فزاینده بین دو کشور چین و آمریکا نیز دانشجویان چینی را وادار کرده تا به دنبال جایگزینهایی در خود چین و کشورهایی به غیر از ایالات متحده باشند. بر اساس آمارها ثبت نام دانشجویان بین المللی در کالج ها و دانشگاه های ایالات متحده در سال تحصیلی ۲۰۱۵-۲۰۱۶ به اوج خود رسید و از آن زمان تاکنون کاهش یافته است.
رده بندی ۱۰ دانشگاه برتر آسیا
۱. دانشگاه چینهوا (چین)
۲. دانشگاه ملی سنگاپور (سنگاپور)
۳. دانشگاه فنی نانیانگ (سنگاپور)
۴. دانشگاه پکن (چین)
۵. دانشگاه چینی هنگ کنگ (چین)
۶. دانشگاه هنگ کنگ (چین)
۷. دانشگاه ملک عبدالعزیز (عربستان سعودی)
۸. دانشگاه توکیو (ژاپن)
۹. دانشگاه جیائو تُنگ شانگهای (چین)
۱۰. دانشگاه ژجیانگ (چین)
هوش مصنوعی از معدود زمینه هایی است که ایالات متحده و چین هردو آن را به عنوان اولویت های استراتژیک ملی خود در نظر میگیرند. در میان ۱۰ دانشگاه برتر هوش مصنوعی پنج مدرسه از چین بودند، ازجمله دانشگاه چینهوا که رتبه یک را کسب کرد. دانشگاه کارنگی ملون بهترین کالج ایالات متحده برای هوش مصنوعی است که در رتبه ۱۲ این فهرست قرار دارد. چین همچنین در سایر زمینه های علمی ازجمله دانش نانو، نانوتکنولوژی، دانش پلیمر، مهندسی و شیمی فیزیک پیشتاز است.