ژانر علمی تخیلی چتری بسیار بزرگ تر از آن چیزی است که مردم فکر می کنند. این ژانر می تواند هوشمندانه یا احمقانه باشد، بامزه و خنده دار یا ترسناک، اما همیشه جذاب است. اما برخی سریال های علمی تخیلی وقتی به سمت طیف ترسناک این ژانر قدم بر می دارند در بهترین و باکیفیت ترین شکل ممکن قرار دارند. ترسناک بودن ضرورتاً به معنای یک سریال ترسناک بودن ذیل ژانر وحشت نیست و البته این موضوع ناخوشایند نیز نیست. تماشای فیلم هایی مانند Event Horizon می تواند ایده ای واضح از آنچه ژانر وحشت و علمی تخیلی با هم تلاقی پیدا می کنند به شما خواهد داد. این فیلم شبیه این بود که از ازدواج Hellraiser و Star Trek بچه ای تولید شود، به طور خاص چیزی شبیه Rosemary’s Baby.
این فیلم ها تقریباً به سرعت ترسناک و عجیب می شوند و همیشه این اتفاق به قابل پیش بینی ترین شکل ممکن رخ نمی دهد. داستان های علمی تخیلی ترسناک در طی سال ها در قالب های متفاوتی در دنیای تلویزیون ظاهر شده اند، از سریال های به شدت ترسناک تا سریال هایی که دستکم مظاهری از ترس را در مخاطب ایجاد می کنند. بدون توجه به ماهیت و میزان ترسناک بودنشان، این سریال ها دارای شخصیت های جذاب و داستان های معتاد کننده ای هستند. نکته اینکه لحظات ترسناک این سریال ها باعث می شود که جنبه های علمی تخیلی داستان نمود بیشتر و بهتری داشته باشند و بدین ترتیب با قاطعیت می توان گفت که ترکیب وحشت با علمی- تخیلی می تواند نتیجه متفاوتی در پی داشته باشد. بدین بهانه، در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ سریال علمی تخیلی ترسناک برتر تاریخ تلویزیون آشنا کنیم.
۱۰- Utopia
سریال های بریتانیایی که در قالب نسخه های آمریکایی بازسازی می شوند چنان رایج شده اند که طرفداران آمریکایی به این باور رسیده اند که اکثر سریال های امروزی پیش تر در قالب نسخه های بریتانیایی ساخته و منتشر شده اند. این دقیقاً همان اتفاقی بود که در مورد سریال Utopia رخ داد که چند سال طول کشید در قالب یک سریال آمریکایی و بعد استرالیایی بازسازی شود. گروهی از دوستان بر این باورند که یک رمان مصور توانسته برخی اتفاقات هولناک در آینده را پیش بینی کند و به دنبال جلد دوم این رمان می روند. آن ها این جلد را می یابند و در می یابند که توسط هویتی به نام شبکه مورد تهدید قرار گرفته اند.
این هویت مرموز گروه دوستان داستان را دنبال کرده و برای جلوگیری از افشای نقشه ها و رازهای خود، زندگی این گروه را از هم می پاشند. نسخه کنونی سریال Utopia در دوران شیوع کرونا منتشر شد که می تواند زمانبندی درست یا نامناسبی بسته به دیدگاه هر کسی باشد. سریال Utopia که عمدتاً در مورد توطئه های مربوط به یک شیوع بزرگ است، با حال و هوایی بسیار واقعی و قابل درک برای نسل کنونی همراه است که باعث شد تماشای آن بسیار ترسناک تر از هر زمان دیگری باشد.
۹- The Handmaid’s Tale
مشکل تماشا کردن The Handmaid’s Tale این است که گاهی اوقات شبیه داستانی به نظر می رسد در آستانه تبدیل شدن به واقعیت است. این سریال دورنمایی پادآرمانشهری از جهان است که می تواند دستکم برای بخشی از جامعه بسیار هولناک باشد. این حس زمانی رخ داد که مارگارت اتوود کتاب خود را منتشر کرد و از آن زمان به بعد چون که احتمال وقوع اتفاقی مشابه کتاب او در دنیای واقعی بسیار واقعی تر از هر زمان دیگری به نظر می رسد. داستان سریال The Handmaid’s Tale در دنیایی رخ می دهد که نرخ باروری به شدت کاهش یافته است. ایالات متحده که در نتیجه جنگ داخلی چندپاره شده، شاهد شکل گیری یک رژیم تندروی توتالیتر است که در آن ارتش و تفاسیر سختگیرانه از قوانین دینی حاکم بلامنازع هستند.
زنان به طور کامل به انقیاد کشیده شده و بسیار دون پایه تر از مردان در نظر گرفته می شوند. باز هم باید بگوییم که این یکی از آن سریال های علمی تخیلی است که ترسناک بودن آن ساده است زیرا هر کسی در دنیای امروزی می تواند آن را درک کند. بسیاری این داستان را قیاسی موثر از واقعیت بالقوه جامعه امروزی و مسیری که در ادامه خواهد رفت می دانند. The Handmaid’s Tale از لحاظ ترسناک بودن بسیار متفاوت از دیگر سریال های این فهرست است اما میزان ترسناک بودن آن هرگز کمتر از آن ها نیست.
۸- The Walking Dead
همه طرفدار زامبی ها و سریال هایی در مورد این موجودات نیستند اما سخت است که سریال محبوب و باکیفیتی مانند The Walking Dead را نادیده گرفت که دستکم در فصول ابتدایی جذابیتی تازه به ژانر زامبی محور تزریق کرده بود. بر اساس کتاب های کمیکی به همین نام، این سریال داستان شیوع مرموز یک ویروس زامبی کننده و کسانی که تلاش دارند در این دوران سخت زنده بمانند را روایت می کند. و تمام شخصیت های گروه بازماندگان داستان در این تلاش موفق نیستند، همان چیزی که به ویژگی اصلی این ژانر تبدیل شده است. با گذشت سال ها، سریال The Walking Dead توانسته لحظات بسیار ترسناکی خلق کند.
در طی سال ها این لحظات ترسناک واقعی بسیار کمتر شده اند و زامبی ها به حاشیه رفته اند، در حالی که تمرکز به سمت گروه های بازماندگان تغییر مسیر داده که باعث شده کلیت سریال یک درام انسانی باشد تا یک درام بقا. سریال The Walking Dead به زودی به پایان خواهد رسید اما میراث آن در قالب اسپین آف های مختلف ادامه خواهد یافت. در حالی که روزهای ترسناک بودن این سریال از هر جنبه ای مدت هاست به پایان رسیده، اما فصول ابتدایی آن حاوی لحظات ترسناک متعددی مربوط به زامبی هاست که تا به همین امروز نیز در ذهن مخاطبان باقی مانده اند.
۷- The Man In The High Castle
برای واژگون کردن تاریخ کافی است یک تغییر کوچک ایجاد کرد تا همه چیز فرو بپاشد. این تغییر همان چیزی است که در The Man In The High Castle می بینیم، داستان واقعیتی جایگزین در مورد نتیجه جنگ جهانی دوم که در آن نازی ها و ژاپنی ها با ترور فرانکلین دی روزولت موفق به بردن جنگ شده اند. آن ها کنترل ایالات متحده را به دست گرفته و قلمرو این کشور با بین خودشان تقسیم کرده اند. رفته رفته فیلم هایی در مورد پیروزی متفقین در جنگ جهانی دوم در دنیای کنونی داستان ظاهر می شوند و بعد از این پورتالی برای حرکت بین دنیاها کشف می شود.
پیچش های داستانی و پیچیدگی ها و قوانین بسیاری برای حرکت بین این دنیاها وجود دارد که بر جذابیت و گیج کنندگی جذاب داستان سریال The Man In The High Castle اضافه می کند. اگر چه ایده اصلی داستان اورجینال نیست اما این سریال طوری است که حس اورجینال بودن به مخاطب دست می دهد. علاوه بر عنصر سفرهای بین بُعدی در داستان علمی تخیلی سریال که به سطح و کیفیتی جدید می رسد، دیدن حاکمیت متحدین بر ایالات متحده چنان خوب به تصویر کشیده شده که یکی از ترسناک ترین تصویرهای دنیای تلویزیون مدرن را خلق می کند.
۶- The Outer Limits
بسیاری گفته اند که سریال The Outer Limits در واقع از سریال The Twilight Zone الهام گرفته شده یا مشتق شده است. تا حدودی می توان قیاسی بین این دو سریال ایاد کرد اما در حالی که The Twilight Zone به عناصر فانتزی و ماوراءالطبیعه و البته علمی تخیلی روی می آورد، The Outer Limits زمان بیشتری روی داستان های علمی تخیلی می گذراند. این سریال که اولین بار در سال ۱۹۶۳ منتشر شد تنها تا سال ۱۹۶۵ ادامه داشت. در نهایت دو راه اندازی مجدد متفاوت بین سال های ۱۹۹۵ و ۲۰۰۱ رخ داد.
در حالی که The Outer Limits دارای اپیزودهای بی نقصی نیز بود، هرگز نتوانست موفقیت The Twilight Zone را تکرار کرده و به یک پدیده فرهنگی مشابه تبدیل نشد. اما این سریال یک سری اپیزودهای به شدت عجیب و ترسناک در خود دارد که هم بر سبک روایت داستان های ترسناک و هم علمی تخیلی تاثیرگذار بود. از نگاه بسیاری، اپیزود The Zanti Misfits بهترین اپیزود نسخه اورجینال این سریال است که داستان گونه ای از موجودات فرازمینی را روایت می کند که کنترل انسان را بدست گرفته و به انجام کارهای هولناکی وا می دارند.
۵- Twilight Zone
سریال Twilight Zone به سادگی یکی از بهترین فرانچایزهای علمی تخیلی تاریخ تلویزیون است. این سریال که ابتدا سال ۱۹۵۹ منتشر شد، توسط راد سرلینگ ساخته شده و هرگز ابایی از روایت داستانی متنوع نداشت، از داستان های به شدت ترسناک تا داستان های ناخوشایند که باعث شد درصد بسیاری از مخاطبان تلویزیون آن دوران را جذب خود نماید.
جوردن پیل، کمدینی که به یک فیلمساز عرصه ژانر وحشت تغییر مسیر داد، یکی از طرفداران این سریال بوده و در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که چهارمین راه اندازی مجدد این سریال کلاسیک را خواهد ساخت و خود در سال ۲۰۱۸ در نقش راوی و مجری سریال ظاهر شد. دو فصل از Twilight Zone توسط پیل ساخته شده و توانسته همان رویه سریال اورجینال را ادامه دهد. اگر چه اپیزودهای موفق و پرطرفدار بسیاری در این سریال وجود داشت اما Nightmare at 20,000 Feet همچنان ماندگارترین و هجوآمیزترین اپیزود این سریال است.
۴- Fringe
همانند X-Files، سریال Fringe نیز در مورد گروهی در اف بی آی است که در مورد چیزی موسوم به دانش حاشیه ای تحقیق می کنند. این دانش حاشیه ای می تواند هر چیز و همه چیز باشد و طی یکصد اپیزود سریال، جنبه «هر چیز و همه چیز بودن» آن دائماً در حال گسترش بوده است. اما روایت اصلی سریال Fringe در مورد واقعیت ها و خط های زمانی موازی است که داستانی بی توقف را خلق می کند که همزمان جذاب و گیج کننده است.
گیج کنندگی داستان سریال اما از جنبه های مثبت است، جنبه ای که مخاطبان را به توسعه انتظاراتشان از این داستان های لذت بخش ترغیب می کند. چندین اپیزود ترسناک در سریال Fringe وجود داشت که بارزترین آن ها اپیزود Marionette بود. یک دانشمند محزون به نام ریموند تصمیم می گیرد تا همسر مرده اش را با بازپس گردن ارگان های اهدا شده اش و به هم متصل کردن دوباره آن ها زنده کند که بسیار ترسناک به نظر می رسد.
۳- The X-Files
کمتر سریالی توانسته به اندازه سریال The X-Files مفاهیم جدید و فراوان وارد داستان کند. این سریال که در ابتدا از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۲ منتشر می شد با اپیزودهای جدیدی از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ نیز برگشت. همچنین دو فیلم در این فرانچایز ساخته شد اما The X-Files یکی از آن داستان هایی است که در حوزه سریالی بسیار بهتر عمل می کند. دو مامور ویژه اف بی آی به نام فاکس مولدر و دانا اسکالی مامور بررسی یک سری عناصر عجیب و غریب بی پایان می شوند.
اما بخش زیادی از این داستان به توطئه های دولتی در مورد حیات فرازمینی روی زمین می پردازد. همچنین اپیزودهای مختلفی با عنوان «هیولای هفته» در این سریال وجود داشت که انواع مختلفی از هیولاها و قاتلان مانند فلوکمن را به تصویر می کشیدند. یکی از ترسناک ترین اپیزودهای این سریال جایی است که مولدر، اسکالی و گروهی انسان بیگناه مورد حمله حشراتی سبزرنگ قرار می گیرند. ترسناک بودن این اپیزود به خاطر واقعی جلوه کردن بیش از اندازه آن مورد توجه قرار گرفت.
۲- Stranger Things
از همان لحظه اول، نتفلیکس می دانست که با سریال کلاسیک مدرن Stranger Things، یک سریال پرطرفدار و به اصطلاح «هیت» است. با پل زدن بین ژانرهای ترسناک و علمی تخیلی، این داستان گذشته نگرانه دهه ۱۹۸۰ی روایت بی نقصی است و همزمان حال و هوای نوستالژیک خاصی برای هر کسی را فراهم می کند که در دوران کودکی در زیرزمین های خانه دوستانش Dungeons & Dragons بازی می کرده است. داستان سریال در شهر خیالی هاوکینز، ایندیانا رخ می دهد و بر گروهی از دوستان نوجوان متمرکز است که با شبکه ای شیطانی که در آزمایشگاه ملی هاوکینز کار می کنند وارد نبرد می شوند. این آزمایشگاه توانسته درگاهی به دنیای وارونه باز کند و باعث آزادی موجودات هولناکی شده است.
خوشبختانه دختری دارای قدرت های فراانسانی با نام اِلِون موفق می شود از این آزمایشگاه فرار کند و همراه با شخصیت های خوب داستان علیه نیروهای شر بجنگد. تاکنون چهار فصل از سریال Stranger Things منتشر شده و با فصل پنجم به پایان خواهد رسید. برادران دوفر به عنوان خالقان و شورانرهای این سریال گفته اند که فصل آینده پایان این سریال پرطرفدار خواهد بود اما به نظر می رسد پایان این دنیا بزودی رخ دهد و شاید شاهد اسپین آف هایی از Stranger Things باشیم.
۱- Black Mirror
کمتر سریال آنتالوژی، دستکم در دنیای مدرن، توانسته به مانند Black Mirror مخاطبان را درگیر و به وحشت بیندازد. این سریال علمی تخیلی پادآرمانشهری که توسط چارلی بروکر خلق شده برخی از تاریک ترین و ناخوشایندترین داستان های موجود را روایت می کند. تاکنون این سریال به موضوعات معاصر و بحث برانگیزی پرداخته که دیگر سریال ها شانس کمتری برای پرداختن به آن ها دارند. اما این نوع ترکیب رئالیسم با داستانی علمی تخیلی است که باعث شده Black Mirror متفاوت از هر سریال دیگری باشد.
تحلیل های تاریک آن از فرهنگ مدرن باعث شده این سریال حال و هوایی به شدت واقعی و به غایت تکان دهنده داشته باشد که با عجیب ترین مفاهیم علمی تخیلی نیز همخوانی ندارد. اپیزودها و فصول این سریال داستان هایی را روایت می کنند که به اندازه آنچه در ابتدا به نظر می رسد تخیلی نیستند و عناصر بسیار واقعی در آن ها حضور دارد. تاکنون پنج فصل شامل ۲۲ اپیزود از این سریال و یک نسخه فیلمی ساخته شده و نمی توان از پایان آن خبر داد. بروکر و آنابل جونز به عنوان دیگر شورانر سریال، کمپانی سازنده سریال را ترک کرده اند که باعث شده ادامه این سریال بسیار باکیفیت و برنده جوایز مختلف تلویزیونی در هاله ای از ابهام قرار گیرد.